Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Eetbare kastanje (hoogstam)

(Castanea sativa)

Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden. De vrucht van de tamme kastanje is een noot die in een bolster zit.

Tamme kastanje

 

De tamme kastanje is gemakkelijk herkenbaar aan de lange, grof gezaagde lancetvormige bladeren. Deze zijn glanzend donkergroen aan de bovenzijde. De onderzijde is ietsje lichter. Na het uitlopen van de bladeren verschijnen de hoofdjesjachtige mannelijke bloemen die als een parelsnoer aan rechtopstaande, lange katjes zitten. De vrouwelijke bloemen bevinden zich aan de basis van de katjes, omgeven door een groene, schubachtig bebladerde vruchtbeker. Kevertjes, vliegen en bijen zijn de bestuivers van de tamme kastanje. Van de mannelijke bloemen gaat een geur uit die kevers aanlokt, en op de stempel bevindt zich een zoetsmakend druppeltje nectar. Aan de rijpe vrucht blijft vaak de mannelijke, aarvormige bloeiwijze zitten. De vruchten zijn leerachtige, glanzend bruine noten. Meestal zitten er drie bijeen in een geelbruine, gestekelde, vrij grote vruchtbeker (cupola). Deze openen zich met 4 kleppen. De stekels zijn een soort afweerwapen tegen de voortijdige aanval door vogels en eekhoorns. Meerstammigheid is een bekend verschijnsel bij de tamme kastanje.

Vrucht

De vrucht van de tamme kastanje is een noot die in een bolster zit. Deze bolster wordt gevormd door schutbladen. De vruchten (kastanjes) kunnen, nadat de stekelige bolster is verwijderd, worden geschild en gegeten, in tegenstelling tot de kastanjes van de giftige paardekastanje (Aesculus hippocastanum) die overigens bij een geheel andere plantenfamilie behoort, de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De herfst is de tijd dat men rijpe vruchten vindt.

Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden.

Ook veel insecten eten van de kastanjes.

Levensduur

De tamme kastanje heeft een levensduur van circa 500-1500 jaar. Er is een beroemde tamme kastanje, die staat bij de gemeente van Sant Alfio in Sicilië (op de hellingen van de Etna) en die naar schatting 2000-4000 jaar oud is.

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie  https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamme_kastanje. Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamme_kastanje#/media/File:Edelkastanie_(Castanea_sativa)_1.jpg

Eetbare kastanje (hoogstam) (Castanea sativa)
32,00€
Eetbare kastanje soorten:

Flash news

Maand mei
 
Red de boerennatuur: teken voor een leefbare landbouw in een levend land. Klik hiervoor op het menu "Landbouw en natuur".
 
De stiltewandeling van 16 mei gaat wegens de covid-maatregels niet door.
 
Uitstelling van de sessies "Meditatie". Door de covid maatregels zijn de sessies "Meditatie" georganiseerd door de vzw De Mark in het “Waerbekehuis” (de voormalige pastorie ) op het Waarbekeplein te Waarbeke -Geraardsbergen op zondag 2 mei,  9 mei en 13 juni van 10 uur 30 tot 12 uur verplaatst naar de tweede helft van dit jaar. De datums zullen later meegedeeld worden.
 
De natuurwandeling op zondag 30 mei gaat wel door. Het gaat hierbij om de Kruidenwandeling en landschapswandeling die vertrekt om 14 uur aan de Sint- Pauluskapel. Gids : Olivia Seminck is reeds jaren onze yogalerares. Kruidenwandeling en landschapswandeling met aandacht voor het gebruik van kruiden in de keuken of als thee. Ook de geneeskrachtige aspecten van kruiden komen aan bot. Einde rond 17 uur met proevertje van thee. Location Vertrek aan de Sint- Pauluskapel. BELANGRIJK: vooraf inschrijven bij andreprove@hotmail.com is noodzakelijk wegens de covid maatregelen.

Errata Nieuwsbrief januari 2021

Yogalessen: Wanneer : moet zijn    "Vanaf 2 februari tot en met 1 juni 2021" in plaats van "Vanaf 2 februari tot en met 2 juni 2021"