Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Zoete kers 60/90

(Prunus avium)

Deze boom wordt dan ook wel "kers" genoemd, vooral in België, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek".

Zoete kers

De zoete kers (Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een tot 20 meter hoge boom die van nature in België en Nederland voorkomt.

Ze is echter veel bekender in aangeplante vorm, als leverancier van de kers. Deze boom wordt dan ook wel "kers" genoemd, vooral in België, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek".

Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen, maar de bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. In de tijd van de hoogstamboomgaarden leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar dit is nu wel grotendeels van de markt verdwenen.

Een kweekvorm is Prunus avium 'Plena' of dubbele sierkers. Alle delen van de plant, behalve de rijpe vrucht, bevatten geringe hoeveelheden giftige blauwzuurglycosiden.

Plantengemeenschap

De zoete kers is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

 

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_kers . Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_kers#/media/File:Prunus-avium.JPG

Zoete kers maat 60/90 (Prunus avium)
1,10€

Flash news

 

smile  Opendeurdag bij Ann Adriaenssens, Bloemendael 10, 1547 Bever. annadri@telenet.be   +32 54 300 632   +32 470 643 444  
van harte welkom op zondag 8 december van 14u tot 18u
Wie langskomt maakt kans op 
een home-styling bon  (1u30) 
een teken/schilderinitiatie  (1u30)

Zie ook meer informatie in het menu "Ledenhoekje".

 

De bomenverkoop 2019 was een succes en is nu afgesloten. Dank u voor uw bestellingen.

Op 15/11/2019 werd een kort verslag toegevoegd over de zeer geslaagde activiteit "Creatieve hout-workshop". Ga hiervoor naar de rubriek "Ledenhoekje" in de menubalk.