Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Eenstijlige meidoorn maat 60/90

(Crataegus monogyna)

Het zware hout van de meidoorn wordt gebruikt voor handvatten van gereedschappen en voor kleine voorwerpen.

Eenstijlige meidoorn

De eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) die bijna overal in Europa zeer algemeen voorkomt. De soort staat bekend als hegplant en als struik, soms als kleine boom. De eenstijlige meidoorn kan 10 m hoog worden.

Kenmerken

De plant vertakt bij de grond: ze heeft een lage kroon. Vaak zijn er kruisende takken. De schors is aanvankelijk glad en bruin. Later wordt deze donkerder en is gebarsten tot ribbels. De twijgen zijn donkerrood of bruin. Ze hebben scherpe, 1-2,5 cm lange doorns. De knoppen zijn zeer klein, roodachtig zwart en schubbig.

De bladeren hebben drie tot zeven lobben en grof dubbelgetande randen. De bladsteel is circa 3,5 cm lang. Het blad is glanzend donkergroen van boven en donkerroze van onder. Aan de voet en in de oksels van de nerven zitten witte haartjes.

De bloemen zijn 0,8-1,5 cm breed. De komvormige kroonblaadjes overlappen elkaar gedeeltelijk. Er zijn meeldraden met paarse helmknoppen. Er is maar één stijl, vandaar de naam.

De plant heeft circa 1 cm grote appelachtige vruchten met één pit. Ze zijn eivormig. Rijpend verkleuren ze van groen tot donkerrood.

Plantengemeenschap

De eenstijlige meidoorn is een kensoort voor de klasse van de doornstruwelen (Rhamno-Prunetea).

Gebruik

Het zware hout van de meidoorn wordt gebruikt voor handvatten van gereedschappen en voor kleine voorwerpen.

Zie ook

  • Tweestijlige meidoorn

Externe link

  • Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) op SoortenBank.nl (gebaseerd op de Heukels, dit is de laatste uitgave)

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie  https://nl.wikipedia.org/wiki/Meidoorn. Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Meidoorn#/media/File:Crataegus_monogyna,_eenstijlige_meidoorn_(2).jpg

Eenstijlige meidoorn maat 60/90 (Crataegus monogyna)
1,10€

Flash news

 

smile  Opendeurdag bij Ann Adriaenssens, Bloemendael 10, 1547 Bever. annadri@telenet.be   +32 54 300 632   +32 470 643 444  
van harte welkom op zondag 8 december van 14u tot 18u
Wie langskomt maakt kans op 
een home-styling bon  (1u30) 
een teken/schilderinitiatie  (1u30)

Zie ook meer informatie in het menu "Ledenhoekje".

 

De bomenverkoop 2019 was een succes en is nu afgesloten. Dank u voor uw bestellingen.

Op 15/11/2019 werd een kort verslag toegevoegd over de zeer geslaagde activiteit "Creatieve hout-workshop". Ga hiervoor naar de rubriek "Ledenhoekje" in de menubalk.