Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Kweepeer (halfstam)

(Prunus cerasus)

8 tot 10 takken - blote wortel

De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee.

Kweepeer

 
 
Kweepeer
Kweepeerbloesem
Kweepeerbloesem
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht: Cydonia
 
soort
Cydonia oblonga
Mill. (1768)
Kweepeer
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijstrbes. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en de vrucht is algemeen bekend in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni.

De botanische naam is afkomstig van de Minoïsche stad Kydonia, tegenwoordig Chania , die in het noordwesten van het eiland Kreta ligt, waar de boom nu nog steeds relatief veel voorkomt.

Gebruik

Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. In Nederland wordt deze vrucht weer steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en in toko's.

Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor. Daarnaast bevat de kweepeer veel steencellen, cellen met een harde wand. Kweeperen bevatten veel pectine en 10-14% suiker.

Kweeperen worden verwerkt tot compote, jam, marmelade, gelei, vruchtenpasta (in blokjes lijkend op bonbons), taart, cotignac (vruchtenbrood), vruchtensap, thee, wijn en likeur.

Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.

Rassen

Er zijn twee vormen van kweeperen: appel- en peervormig.

  • Agvambari, peervormig
  • Bourgeault, peervormig
  • Ekmek, peervormig
  • Leskovacka, appelvormig
  • Ludovic, appelvormig
  • Rea's Mammoth, peervormig
  • Ronda, peervormig
  • Sobu, peervormig
  • Vranja, peervormig en geurend
  • Champion, peervormig en geurend
Kweepeer (halfstam) (Prunus cerasus)
50,00€
Kweepeersoorten:

Flash news

6/02/2023: Pieter Smulders, lid van vzw De Mark, geeft workshops initiatie smeden. Zie het menu "Ledenhoekje".
 
4/10/2023: De bomenverkoop staat online en vanaf heden kan er besteld worden tot en met 25 oktober. Dan worden de bestellingen afgesloten om ons de tijd te gunnen alle bestellingen door te geven aan de verkoper van de bomen. de bestellingen kunnen afgehaald worden op 11 November (zie artikel bomenverkoop voor verdere inlichtingen).