Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Nashipeer (halfstam)

(Pyrus pyrifolia)

De nashipeer (Pyrus pyrifolia), zandpeer of Aziatische peer is een perensoort, die van nature voorkomt in het oosten van Azië, waar hij veel wordt gekweekt voor zijn eetbare vruchten. De sappige vruchten hebben de vorm van appels. 

De nashipeer (Pyrus pyrifolia), zandpeer of Aziatische peer is een perensoort, die van nature voorkomt in het oosten van Azië, waar hij veel wordt gekweekt voor zijn eetbare vruchten. De sappige vruchten hebben de vorm van appels. Vanwege deze overeenkomst worden ze ook wel appelperen genoemd. Het is een populaire vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt.

De bloemen van de nashi-peer hebben vijf witte bloemblaadjes. De plant bloeit omstreeks april. De vruchten worden in de lente geplukt en nashi kan worden gebruikt als een voorjaars-kigo of seizoenswoord in het haiku-schrift.

 
Bloem

Nota bene: in het Japans, is Nashi (梨) het woord voor de Japanse appelpeer, terwijl Europese peren (Pyrus communis) Yōnashi (洋梨) worden genoemd, wat letterlijk westerse nashi betekent.

De vergelijkbare chinapeer (Pyrus bretschneideri) wordt gekweekt in China.

 

Consumptie

In China worden nashi-peren gezien als een populaire en heilige vrucht. Veel populaire gezegdes zijn afkomstig van de nashi-peer. In de Koreaanse keuken, worden nashi-peren vaak in plakjes gesneden of in een saus verwerkt om gerechten zoeter te maken.

In Taiwan worden in Japan gekweekte nashiperen sinds 1997 als een luxe cadeau beschouwd en is de consumptie van deze vruchten sindsdien ontzettend toegenomen.

In Nederland en België wordt deze vrucht ook steeds vaker op markten en zelfs in de supermarkt aangeboden.

In Japan wordt de vrucht meestal rauw gegeten. De schil wordt als oneetbaar gezien, en dan voor consumptie verwijderd. In Japan wordt de vrucht gezien als zomervrucht, en wordt dan ook vooral 's zomers gegeten.

Nashipeer halfstam (Pyrus pyrifolia)
23,00€
Nashi peer soorten:

Flash news

 
20/10/2020:
De bomenverkoop is afgesloten op de leverancier de kans te geven de bestellingen klaar te maken. Dank u voor uw bestellingen en tot op zaterdag 7 november voor de levering 
30/09/2020:
Door de nieuwe coronagolf werden de volgende activiteiten afgelast:
- Pizza-avond met lezing op zaterdag 10 Oktober 
- Creatieve hout-workshop op vrijdag 30 Oktober