Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Ruwe berk hoogstam

(Betula pendula)

De ruwe berk is een boom uit de berkenfamilie (Betulaceae) die van nature voorkomt in de Benelux. De soort wordt ook wel 'zilverberk' genoemd. De ruwe berk en de zachte berk zijn spontaan met elkaar gaan hybridekruisen. 

Ruwe berk - betula pendula (hoogstam)

 

Ruwe berk
Betula pendula winter.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Fagales
Familie: Betulaceae (Berkenfamilie)
Geslacht: Betula (Berk)
 
soort
Betula pendula
Roth
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De ruwe berk (Betula pendula, synoniem: Betula verucosa) is een boom uit de berkenfamilie (Betulaceae) die van nature voorkomt in de Benelux. De soort wordt ook wel 'zilverberk' genoemd. De ruwe berk en de zachte berk (Betula pubescens) zijn spontaan met elkaar gaan hybridekruisen, hierdoor is het moeilijk om zuivere soorten te vinden. De ruwe berk komt het meeste voor en is in West-Europa te vinden. De boom wordt tot 20 m hoog. De oudere stambasis vertoont over het algemeen barsten. De twijgen zijn meestal overhangend. De bladeren worden 3-7 cm lang, eirond tot ruitvormig, spits en kaal. De katjes worden 2-4 cm lang. De berk kan het beste in de zomer of de herfst gesnoeid worden, omdat aan het eind van de winter tot aan het eind van het voorjaar de sapstromen op gang komen. Wanneer de berk wel in deze periode gesnoeid wordt kan deze fors gaan bloeden.

Ecologie

In de duinen is het zilveren fluitje (een solitaire bij) het insect dat zich voedt met de nectar en voor de bestuiving van de boom zorgt.

Plantengemeenschap

De ruwe berk is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselarme grond (Quercetea robori-petraeae).

Cultivars

  • Betula pendula 'Dalecarlica'
  • Betula pendula 'Elegans pendula'
  • Betula pendula 'Fastigiata' (zuilberk) Sterk zuilvormige boom met gedraaide takken. Hij heeft normale bladeren die vrij laat afvallen en een witte bast.
  • Betula pendula 'Gracilis'
  • Betula pendula 'Laciniata'. Witte bast, ingesneden bladeren en twijgen die in bogen naar beneden hangen.
  • Betula pendula 'Pendula'
  • Betula pendula 'Tristis' (treurberk) Heeft een steeds doorgroeiende stam die in grote bogen doorhangt. Hij heeft een grote eivormige kroon en een witte bast.
  • Betula pendula 'Youngii' (prieelberk) Het is een kleine boom met normale bladeren en een witte bast. Het is de meest hangende vorm en wordt steeds als geënte hoogstam in de handel gebracht.

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruwe_berk. Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Betula_pendula_winter.jpg

 

 

Ruwe berk hoogstam (betula pendula)
32,00€