Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Zoete kers hoogstam

maat 8 - 10 met blote wortel

(Prunus avium)

Deze boom wordt dan ook wel "kers" genoemd, vooral in België, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek". Het is een tot 20 meter hoge boom die van nature in België en Nederland voorkomt.

Zoete kers

De zoete kers (Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een tot 20 meter hoge boom die van nature in België en Nederland voorkomt.

Ze is echter veel bekender in aangeplante vorm, als leverancier van de kers. Deze boom wordt dan ook wel "kers" genoemd, vooral in België, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek".

Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen, maar de bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. In de tijd van de hoogstamboomgaarden leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar dit is nu wel grotendeels van de markt verdwenen.

Een kweekvorm is Prunus avium 'Plena' of dubbele sierkers. Alle delen van de plant, behalve de rijpe vrucht, bevatten geringe hoeveelheden giftige blauwzuurglycosiden.

Plantengemeenschap

De zoete kers is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

 

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_kers . Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_kers#/media/File:Prunus-avium.JPG

Zoete kers (Prunus avium) hoogstam maat 8-10 blote wortel
35,00€