Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Kardinaalsmuts maat 60/90

(Euronymus europaeus)

Kardinaalsmutsen zijn populair als tuin- of parkplant vanwege de helderrode bladkleuren van de bladverliezende soorten in de herfst, en de helder gekleurde doosvruchten.

Kardinaalsmus

Kardinaalsmuts (Euonymus) is een geslacht van ongeveer 170 tot 180 soorten uit de kardinaalsmutsfamilie (Celastraceae). Het geslacht bestaat uit bladverliezende en groenblijvende struiken en kleine bomen. Het geslacht heeft een groot verspreidingsgebied in Europa, Azië, Australië, Noord-Amerika en Madagaskar.

De bladeren zijn tegenoverstaand of bij een enkele soort afwisselend geplaatst, ellipsvormig, 2-15 cm lang en meestal fijn getand. De kleine bloemen zijn gewoonlijk groen-wit en onopvallend.

De vrucht is een rozerode, vier- of vijfhokkige doosvrucht, die opensplijt waarbij de vlezige, oranje zaden tevoorschijn komen. De zaden worden door vogels gegeten, die de zaden na vertering weer uitscheiden waardoor deze verspreid worden.

Alle delen van de plant zijn voor mensen giftig.

In België en Nederland komt de wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) in het wild voor.

Toepassing

Van het hout werden vroeger spoelen gemaakt voor het spinnen van textiel. De Engelstalige naam spindle tree is hiervan afgeleid.

Kardinaalsmutsen zijn populair als tuin- of parkplant vanwege de helderrode bladkleuren van de bladverliezende soorten in de herfst, en de helder gekleurde doosvruchten.

Waardplant

Kardinaalsmuts, met name de wilde kardinaalsmuts, is de waardplant voor de kardinaalsmutsstippelmot.

Bloemdiagram

 

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Kardinaalsmuts . Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Kardinaalsmuts#/media/File:Euonymus_europaeus2.jpg

Kardinaalsmuts maat 60/90 (Euronymus europaeus)
4,50€