Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Zoete kers 60/90

(Prunus avium)

Deze boom wordt dan ook wel "kers" genoemd, vooral in België, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek".

Zoete kers

De zoete kers (Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een tot 20 meter hoge boom die van nature in België en Nederland voorkomt.

Ze is echter veel bekender in aangeplante vorm, als leverancier van de kers. Deze boom wordt dan ook wel "kers" genoemd, vooral in België, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek".

Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen, maar de bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. In de tijd van de hoogstamboomgaarden leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar dit is nu wel grotendeels van de markt verdwenen.

Een kweekvorm is Prunus avium 'Plena' of dubbele sierkers. Alle delen van de plant, behalve de rijpe vrucht, bevatten geringe hoeveelheden giftige blauwzuurglycosiden.

Plantengemeenschap

De zoete kers is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

 

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_kers . Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_kers#/media/File:Prunus-avium.JPG

Zoete kers maat 60/90 (Prunus avium)
2,50€

Flash news

 
20/10/2020:
De bomenverkoop is afgesloten op de leverancier de kans te geven de bestellingen klaar te maken. Dank u voor uw bestellingen en tot op zaterdag 7 november voor de levering 
30/09/2020:
Door de nieuwe coronagolf werden de volgende activiteiten afgelast:
- Pizza-avond met lezing op zaterdag 10 Oktober 
- Creatieve hout-workshop op vrijdag 30 Oktober