Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Rode kornoelje maat 60/90

(Cornus sanguinea)

Rode kornoelje kan drie meter hoog worden. De plant heeft groen blad en donkerrode twijgen die de plant haar naam geven.

Rode kornoelje

De rode kornoelje (Cornus sanguinea) is een plant uit de kornoeljefamilie (Cornaceae) die in heel Europa te vinden is, behalve in het hoge noorden. De plant groeit als struik in heggen en loofbossen. Ze geeft de voorkeur aan een wat vochtige, enigszins voedselrijke plaats.

Kenmerken

Rode kornoelje kan drie meter hoog worden. De plant heeft groen blad en donkerrode twijgen die de plant haar naam geven. De bladeren zijn eivormig en hebben een lengte van 4-10 cm, ze hebben een gepunte top en opvallende, gebogen nerven. In de herfst kleuren ze bleekgroen tot donkerrood.

Bloemen en vruchten

De kleine witte bloemen verschijnen in juni, soms volgt in de herfst een tweede bloei. Er zijn vier uitstaande kroonblaadjes, vier kelkblaadjes en vier meeldraden. De bloempjes staan in een scherm van vier tot vijf centimeter doorsnede aan de toppen van de takken. De vruchten zijn bolvormig en hebben een doorsnede van 6-8 mm, rijpend verkleuren ze van groen tot glanzend zwart, het zijn besachtige steenvruchten met één pit per bes. De smaak van het vruchtvlees is bitter.

Plantengemeenschap

De rode kornoelje is een kensoort voor de klasse van de doornstruwelen (Rhamno-Prunetea).

Toepassingen

Het taaie, witte hout van de rode kornoelje heeft diverse toepassingen, waaronder als steel van smeedhamers en slaginstrumenten. Stelen van kornoeljehout worden traditioneel als de beste beschouwd.

Tuin aanpant

Voor de tuin zijn enkele rassen beschikbaar, waaronder Cornus sanguinea 'Midwinterfire'. De lichtoranje takken worden meer rood aan de toppen. Oudere takken van de kornoelje verliezen hun kleur, om dit tegen te gaan kan verjongingssnoei worden toegepast.

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_kornoelje . Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_kornoelje#/media/File:Golf_resort_Karl%C5%A1tejn,_sv%C3%ADda_krvav%C3%A1_detail.jpg

 

Rode kornoelje maat 60/90 (Cornus sanguinea)
3,00€