Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Eetbare kastanje (hoogstam)

(Castanea sativa)

Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden. De vrucht van de tamme kastanje is een noot die in een bolster zit.

Tamme kastanje

 

De tamme kastanje is gemakkelijk herkenbaar aan de lange, grof gezaagde lancetvormige bladeren. Deze zijn glanzend donkergroen aan de bovenzijde. De onderzijde is ietsje lichter. Na het uitlopen van de bladeren verschijnen de hoofdjesjachtige mannelijke bloemen die als een parelsnoer aan rechtopstaande, lange katjes zitten. De vrouwelijke bloemen bevinden zich aan de basis van de katjes, omgeven door een groene, schubachtig bebladerde vruchtbeker. Kevertjes, vliegen en bijen zijn de bestuivers van de tamme kastanje. Van de mannelijke bloemen gaat een geur uit die kevers aanlokt, en op de stempel bevindt zich een zoetsmakend druppeltje nectar. Aan de rijpe vrucht blijft vaak de mannelijke, aarvormige bloeiwijze zitten. De vruchten zijn leerachtige, glanzend bruine noten. Meestal zitten er drie bijeen in een geelbruine, gestekelde, vrij grote vruchtbeker (cupola). Deze openen zich met 4 kleppen. De stekels zijn een soort afweerwapen tegen de voortijdige aanval door vogels en eekhoorns. Meerstammigheid is een bekend verschijnsel bij de tamme kastanje.

Vrucht

De vrucht van de tamme kastanje is een noot die in een bolster zit. Deze bolster wordt gevormd door schutbladen. De vruchten (kastanjes) kunnen, nadat de stekelige bolster is verwijderd, worden geschild en gegeten, in tegenstelling tot de kastanjes van de giftige paardekastanje (Aesculus hippocastanum) die overigens bij een geheel andere plantenfamilie behoort, de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De herfst is de tijd dat men rijpe vruchten vindt.

Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden.

Ook veel insecten eten van de kastanjes.

Levensduur

De tamme kastanje heeft een levensduur van circa 500-1500 jaar. Er is een beroemde tamme kastanje, die staat bij de gemeente van Sant Alfio in Sicilië (op de hellingen van de Etna) en die naar schatting 2000-4000 jaar oud is.

Bronvermelding

De volledige en oorspronkelijke tekst en de foto's werden overgenomen van Wikipedia. Zie  https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamme_kastanje. Deze tekst is vrijgegeven wordt onder de CC-BY-SA en/of GFDL.

De foto werd overgenomen van Wikimedia. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamme_kastanje#/media/File:Edelkastanie_(Castanea_sativa)_1.jpg

Eetbare kastanje (hoogstam) (Castanea sativa)
32,00€
Eetbare kastanje soorten:

Flash news

 
20/10/2020:
De bomenverkoop is afgesloten op de leverancier de kans te geven de bestellingen klaar te maken. Dank u voor uw bestellingen en tot op zaterdag 7 november voor de levering 
30/09/2020:
Door de nieuwe coronagolf werden de volgende activiteiten afgelast:
- Pizza-avond met lezing op zaterdag 10 Oktober 
- Creatieve hout-workshop op vrijdag 30 Oktober