Kluysbos
Boshyacint
Kluysbos
Daslook

Rozenbosje (maat 60/90)

Bevat:

 .   Hondsroos (Rosa canina) 4 stuks
 .   Egelantier (Rosa rubiginosa) 4 stuks
 .   Rimpelroos (Rosa rugosa)     4 stuks
 .   Virginische roos (Rosa virginiana)  4 stuks
 .   Bottelroos (Rosa rugosa alba)  4 stuks

 

  

 De hondsroos (Rosa canina) is een in de Benelux van nature voorkomende roos. De struik komt van nature voor in Europa, Noordwest-Afrika en West-Azië. In Noord-Amerika is de plant geïntroduceerd.

De struik wordt 1 tot 3 meter hoog. De bladeren en takken zijn groen of soms roodachtig aangelopen. De stekels zijn grotendeels haakvormig gebogen. Rosa canina 'Assisiensis' is een cultivar zonder stekels.

De hondsroos bloeit in juni en juli met 4-6 cm grote, witte of roze bloemen. De kroonbladen zijn veel langer dan de kelkbladen. De vrucht is een ovale, rood-oranje, 1,5-2 cm grote rozenbottel. De zaden kunnen zich zonder bevruchting ontwikkelen.

Deze roos komt voor op voedselrijke, niet te zure, niet te donkere plaatsen. Door zijn stekels beschermt hij zichzelf tegen vraat. De hondsroos komt met name langs bosranden, in heggen en in stuikgewas voor. De bloemen worden door bijen bestoven, de bottels worden graag gegeten door allerlei vogels, zoals de koperwiek en de kramsvogel in de maanden december, januari en februari.

Van de rozenbottels wordt onder andere jam bereid. Deze jam is rijk aan vitamine C. Verder bevat een rozenbottel caroteen, vitamine B1 en vitamine B2.

Het element 'honds-' dat in veel talen aan de naam van deze roos kleeft, stamt uit de antieke geneeskunde: de plant werd gebruikt tegen hondsdolheid (rabiës).

De egelantier (Rosa rubiginosa) is een van nature in de  Benelux voorkomende roos. De soort bloeit van juni tot augustus. De bloemen zijn rozerood met een wit centrum. Bijzonder is dat deze plant aan de onderzijde van de blaadjes klieren heeft die, nadat erover gewreven is, naar appels ruiken. De egelantier heeft haakvormig omgebogen stekels aan de stengels.

De soort is tamelijk algemeen in de duinen en Zuid-Limburg. De egelantier wordt gebruikt in heggen. De bloemen worden door insecten bestoven. De vruchten (rozenbottels) worden door allerlei dieren gegeten. In een bosschage met egelantier nestelen vele vogels.

De rimpelroos (Rosa rugosa) is een roos die van oorsprong afkomstig is uit Noordoost-China, Japan, Korea en Zuidoost-Siberië, waar de soort langs de kusten groeit, veelal in de duinen. Ook in België en Nederland komt deze roos in de duinen voor. Ook elders komt hij verwilderd door aanplant voor.

De rimpelroos wordt wereldwijd als sierplant gebruikt. De zoet ruikende bloemen worden in Japan en China als potpourri gebruikt. De roos wordt in deze landen al duizenden jaren gekweekt.

De rimpelroos laat zich vrij gemakkelijk met andere rozen kruisen. Kwekers waarderen deze soort vanwege haar goede weerstand tegen schimmels als sterroetsdauw.

De Virginieroos de Virginie (Rosa virginiana) is een roos die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. De kleur van de bladeren verandert van paars naar groen in de zomer en nadien naar donker rood in de winter. De blomen zijn bleek rood in Juli.

Rosa rugosa 'Alba' is afkomstig uit Rusland, China en Japan. Omstreeks 1870 werd de roos naar Engeland gebracht. Bloeit van mei tot september, soms tot eind november. De bloemen zijn tot 10 cm groot met een gouden hart, enkel en zuiver wit met overlappende blaadjes. Geurend. De donkergroene bladeren vertonen een mooie, goudgele herfstkleur en zitten aan stevige takken met kleine stekels. De oude takken worden best regelmatig teruggesnoeid. Rosa rugosa 'Alba' is een schitterende roos met een opvallende uitstraling die nog versterkt wordt door de helderrode bottels en de fraaien herfsttint. Een plaatsje in de vol zon is aan te raden, maar ze doen het ook nog goed in de halfschaduw. Hij kan arme gronden en extreme condities goed verdagen. Vraagt een ruime standplaats daar de stuiken veel ondergrondse uitlopers vormen. Ook prima geschikt voor rozenhagen.

Tekst overgenomen uit Wikipedia en TK-plantengids http://www.tuinkrant.com/plantengids/rozen/ plantenencyclopedie van de tuinkrant
TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
K-Plantengids
, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant

 

Rozenbosje (plantenpakket)
45,00€

Flash news

 
20/10/2020:
De bomenverkoop is afgesloten op de leverancier de kans te geven de bestellingen klaar te maken. Dank u voor uw bestellingen en tot op zaterdag 7 november voor de levering 
30/09/2020:
Door de nieuwe coronagolf werden de volgende activiteiten afgelast:
- Pizza-avond met lezing op zaterdag 10 Oktober 
- Creatieve hout-workshop op vrijdag 30 Oktober